Seară duhovnicească la Parohia „Sfântul Ilie” Satu Nou – Șcheia

Activități Martie 13, 2023

Duminică, 12 martie, la parohia „Sfântul Ilie” Satu Nou – Șcheia din Protopopiatul Iași III a avut loc o seară duhovnicească la care a fost invitat părintele arhimandrit Nicodim Petre.

În mica biserică a comunității din Satu Nou, la ceas de seară, Părintele Arhimandrit Nicodim Petre, Consilierul Sectorului de Misiune al Arhiepiscopiei Iașilor și starețul Mănăstirii Bucium, a susținut o conferința cu tema „Postul și rugăciunea: drumul de la întuneric la lumina Învierii”.

În debutul întâlnirii, părintele Nicodim a vorbit despre călătoria duhovnicească din fiecare an ce începe la Duminica Izgonirii lui Adam din Rai și se încheie la Duminica Înfricoșătoarei Judecăți; în acest cerc liturgic este cuprinsă întreaga istorie a mântuirii neamului omenesc. Părintele arhimandrit a vorbit apoi despre necesitatea rugăciunii și roadele postirii în viața credinciosului, la care a adăugat și un îndemn pentru folosirea postului ca exercițiu de pocăință. Spre finalul prelegerii, invitatul a subliniat importanța unei mai dese împărtășiri cu Trupul și Sângele Domnului.

În partea a doua a întâlnirii, cei prezenți au adresat întrebări invitatului. La eveniment a participat și tânărul ortodox rwandez Theophile Niyigena, student la Facultatea de Arte din Iași.

La parohia Satu Nou – Șcheia a devenit o tradiție ca, în timpul posturilor mari de peste an, să fie organizate seri duhovnicești pentru folosul credincioșilor din comunitate.

Scurt istoric

Menționat din anul 1921, Satu Nou este situat în partea de sud-vest a județului Iași, la o distanta de 37 km de municipiul reședință de județ. Parohia a luat ființă în anul 2005, până la această dată funcționând ca filei a Parohiei „Sfântul Dumitru” Șcheia. Lucrările de construcție la biserica parohială au început în anul 1999, iar în 2007, sfântul locaș a fost târnosit de IPS Calinic, arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, în vremea slujirii ca episcop vicar al Arhiepiscopiei Iașilor.