Hram la Parohia Satu Nou – Șcheia

Evenimente Iulie 20, 2021

Și în anul 2021, prăznuirea Sfântului Prooroc Ilie Tesviteanul a fost prilej de aleasă bucurie duhovnicească pentru parohia Satu Nou – Șcheia, al cărei sfânt locaș este așezat sub ocrotirea acestui sfânt.

Cinstirea ocrotitorului a început luni, 19 iulie, cu slujba Vecerniei unită cu Litia, săvârșită de un sobor de preoți, în fruntea căruia s-a aflat părintele Ioan Cârcu de la parohia Mironeasa. Din soborul slujitorilor au făcut parte și părintele Petrică Pârlea de la parohia Valea Adâncă III, părintele Nichifor Hrestic de la parohia Curături și părintele diacon Daniel Popa de la Catedrala Mitropolitană din Iași. Cuvântul de învățătură a fost a rostit de părintele Flavius Iosif de la parohia Pogănești, protopopiatul Huși.

Sărbătoarea Sfântului Ilie a continuat a doua zi cu Utrenia, Sfânta Liturghie și Parastasul pentru ctitorii bisericii. Slujbele au fost oficiate de un sobor de preoți sub protia părintelui Bogdan Sârbu de la parohia Căuești. Din soborul slujitorilor au făcut parte părintele Marius Nica de la parohia Bâcu și, respectiv, părintele Petru Andronache de la Parohia „Sfântul Gheorghe” – Șcheia. Cuvântul de învățătură a fost rostit de părintele Mihail Voroneanu de la Parohia „Sfântul Dumitru” – Șcheia. Răspunsurile la strană au fost oferite de către un grup de psalți dirijat de Ștefan-Ilie Graur.

La finalul Sfintei Liturghii, părintele paroh Silviu Cluci a mulțumit preoților împreună-slujitori, ostenitorilor și ajutătorilor parohiei. După slujba Parastasului, toți cei prezenți au primit câte un pachet cu alimente, un exemplar din revista „Familia Ortodoxă” și o iconiță cu Sfântul Ilie.

Scurt istoric

Parohia „Sfântul Proroc Ilie” se află în localitatea Satu Nou din comuna Șcheia, în aria administrativă a Protopopiatului Iași III. Menționat din anul 1921, Satu Nou este situat în partea de sud-vest a județului Iași, la o distanță de 37 km de municipiul reședință de județ. Parohia a luat ființă în anul 2005, până la această dată funcționând ca filie a Parohiei „Sfântul Dumitru” din Șcheia. Lucrările de construcție au început în anul 1999, iar în 2007, sfântul locaș a fost târnosit de PS Episcop-vicar Calinic Botoșăneanul.

(Foto) Hramul parohiei „Sfântul Ilie” Satu Nou, Șcheia – 2021