Joi, 18 aprilie, la Muzeul Mitropolitan din Iași, a avut loc un proiect social-filantropic, cultural și educațional, organizat în cadrul Anului omagial al satului românesc (al preoților, învățătorilor și primarilor gospodari).
Asociația Studenților și Absolvenților de Teologie Ortodoxă-Asistență Socială de la Facultatea de Teologie Ortodoxă - specializarea Asistență Socială și Atelierul de estetică și iconografie „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil“ din Șcheia au organizat vernisajul expoziției cu vânzare „Nestemate ale satului românesc: ia și icoana“.
În cadrul evenimentului, prof. univ. dr. Cristina Gavriluță, de la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza“ din Iași, ne-a vorbit despre „Cultură și tradiție în satul românesc“, iar prof. Cristina Sofragiu, despre tainele picturii icoanei pe lemn, apreciind inițiativa și truda profesorului iconar Aurelia Carabinieru, care a reușit să schimbe o comunitate și să reînvie o tradiție din anul 1937.
La eveniment a fost prezent și primarul comunei Șcheia, Ababei Dănuț, alături de viceprimarul și secretarul comunei, de directorul Școlii „Loredana Năstase“, de copiii și bătrânii care lucrează în cadrul Atelierului de estetică și iconografie „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil“ din Șcheia. Domnul primar a mulțumit consătenilor pentru implicarea în lucrările atelierului, dar și pentru participarea la acest eveniment. De asemenea, a adus mulțumiri organizatorilor pentru faptul că au pus în valoare comuna Șcheia și au făcut vizibilă lucrarea ei printr-un parteneriat de dorit între Biserică, Primărie și Școală.
Evenimentul a fost moderat de Ionela Abunei, vicepreședinta Asociației Studenților și Absolvenților de Teologie Ortodoxă Asistență Socială din Iași, care a purtat și primul costum național realizat de Atelierul de estetică și iconografie „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil“ din comuna Șcheia.
Adresăm mulțumiri tuturor persoanelor prezente la acest eveniment și partenerilor noștri: Muzeul Mitropolitan din Iași, Primăria Comunei Șcheia, Școala Profesională „Nicolae Bălăuță“ din Șcheia, Parohia „Satul Nou“ din Șcheia, Parohia „Sfântul Dumitru“ din Șcheia, Colegiul Național al Asistenților Sociali, Sucursala Teritorială Iași, Colegiul „Sfântul Nicolae“, Școala „Varlaam Mitropolitul“, Seminarul liceal „Sfântul Vasile“ din Iași, Asociația AFECT și Asociația ADO.
În cadrul expoziției, care va dura și în perioada pascală, la Muzeul Mitropolitan din Iași, veți avea posibilitatea achiziționării de icoane, fote, brâie, traiste realizate de copilașii, bunicuțele și domnișoarele comunității din Șcheia. Fondurile obținute în urma vânzărilor sau donațiilor vor face posibilă continuarea activității Atelierului de estetică și iconografie „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil“ din localitatea Șcheia, județul Iași. (Monahia lect. univ. dr. Polixenia Nistor - Facultatea de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae“ din Iași)